Aveleda’s House by Manuel Ribeiro

Portuguese architect Manuel Ribeiro designed Aveleda’s House in Braga, Portugal.

Aveleda´s House is a villa designed to accommodate the light as a source of inner experience of housing. The basic idea of the project, parts from the concept of being located near by the old Roman city of “Bracara Augustae”, where the ancient Roman houses, the Domus, were built around an internal square. Hence all the subtlety of the house is achieved with a careful distribution. In other hand, it was searchable to provide all 6 senses of life.

ah_050910_01-940x626

ah_050910_02-630x358

ah_050910_03-940x626

ah_050910_06-940x626

ah_050910_08-940x626

ah_050910_12-940x709

ah_050910_14-940x626

ah_050910_20

ah_050910_23-940x626

ah_050910_24-940x626

ah_050910_27

ah_050910_28-940x626

ah_050910_38

ah_050910_44-940x626
“We tried to take the most of the land to create a connection with the interior of the building, leaving a view of the valley and the square that exists between the two bodies housing”, highlights Manuel Ribeiro, architect and author of the project responsible for its implementation.

The main body which houses the social functions of the house is situated at the same elevation of the square, assuming the sloping ground with the Hall higher, comparatively to the social part and creating a view of all from this; the social area involves open spaces, living and dining room without doors to the kitchen, and bathroom service is disguised within.

Down below the architect created a space for a gym and an office, supplied by the natural slope of the terrain.