Coronet Grove Residence by Maddison Architects

This two storey contemporary Coronet Grove Residence is located in Melbourne, Australia. It was designed by local Maddison Architects.

The orientation and associated views played a major part in the design response. The Coronet Grove Residence is built on one of the most elevated seaside locations in Beaumaris, having 270-degree views of port Philip Bay. These conditions presented a major dichotomy however as the view is to the south. The imperative to therefore place living spaces on the south to capture the view is counter to all ESD (Environmentally Sustainable Design) principles.

A strategy was developed to split the building into two elements, a south facing cantilevered zinc clad living element and a two-story north facing masonry bedroom element. These two elements are pulled apart with a circulation zone and the roof is prised up over between these areas allowing north sun to penetrate into the living zones. The building elements are further pulled apart internally with first floor bridges spanning between them.

001-coronet-grove-residence

002-coronet-grove-residence

003-coronet-grove-residence

004-coronet-grove-residence

005-coronet-grove-residence

006-coronet-grove-residence

008-coronet-grove-residence

009-coronet-grove-residence

010-coronet-grove-residence