Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

This modern residence designed by Anne Sophie Goneau is located on Plateau Mont-Royal, a borough of Montréal, in Québec, Canada.

The mandate was to divide each living area in order to maximize while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition, in order to communicate their material, their relief and color environment.

The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab, which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matt finish.

The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.

001-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

002-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

004-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

005-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

007-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

008-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

012-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

015-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

016-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

018-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

019-espace-stdenis-anne-sophie-goneau

021-espace-stdenis-anne-sophie-goneau