S – VILLA # 29

The site is 2400 sft plot with access road in the west located in Bangalore, India. The brief described a 5 bedroom house to accommodate a single family and a social lifestyle.
The surrounding urban landscape was not as healthy as intended so the design concept had to be as inward looking as possible. The process was to keep the external factors at bay and evolve a form which maintains a continuity of the place.The program was designed with interlocking blocks with additions and subtractions to form main spaces and courtyards. Since the plan had to be subjected to an inwards looking design, all the spaces in the upper ground level overlook in to the courtyard with a double height.
The lower ground level houses the car porch and all related services along with a personal office space with direct access from the external road. The upper ground levels houses the living area, dining area , kitchen , and the guest bedroom. The living and the courtyard spaces area double height volumes which maintains links with the upper levels.The court is seen as an anchor around which the other activities relate to in the house. The double heights and courtyards continues to be relevant socially and climatically in our context.
The first floor houses private bedrooms and the sacred puja room. The puja is the termination of the central bridge overlooking the two double height spaces.

V2C8360

V2C8364

V2C8375

V2C8384

V2C8398

V2C8433